Regler & säkerhet

Man ska vara trygg hos oss

På vår anläggning står säkerheten alltid i fokus. Är man under 18 år är det inte tillåtet att hantera hästarna helt på egen hand, en vuxen hästvan person måste alltid vara i stallet vid skötsel, eller finnas med utomhus vid in/utsläpp och fodring.

Fokus på säkerhet

Fokus på säkerhet

Säker häst - Ockelbo Ryttarförening

Säker utrustning

Säkerhet

 Vid ridning ska alla ryttare ha CE-märkt hjälm, skor eller stövlar med klack, ridbyxor/ridjeans eller välsittande kläder (inte för bylsiga) och tröja/jacka får inte ha huva. Halsdukar och smycken får inte användas pga risken att fastna, och långt hår ska bäras uppsatt med snodd. Investera gärna i en bra säkerhetsväst! De skyddar gott om man skulle trilla av hästen.

 Din utrustning

  • Hjälm (finns att låna hos oss om du ej har en egen.)
  • Stövlar/ridskor med klack
  • Långt hår uppsatt i tofs
  • Ridbyxor/tighta byxor samt långärmad tröja
  • Säkerhetsväst (finns ett begränsat antal och storlekar att låna.)
  • Inga halsdukar, luvor, tuggummi eller godis vid ridning.

 Mer om ridhjälmen

En hjälm kan ha en avgörande betydelse för utgången av en olycka. För att du ska vara säker på att hjälmen har ett fullgott skydd ska den ha rätt säkerhetsmärkning.

Det viktigaste är att hjälmen sitter bra och bekvämt, den får framför allt inte vara för stor utan ska skydda panna, tinning och nacke. Om hjälmen är för stor kan den glida och hamna ur position när den behövs som bäst. Hjälmen ska sitta stadigt på plats när du rör dig och hakbandet ska sitta ordentligt under hakan.

 

Mer om att bära säkerhetsväst

Säkerhetsvästen skyddar rygg och bröstkorg vid avfallning, sparkar och klämolyckor. Det stötupptagande materialet i västen fördelar trycket över kroppen så att skadan minimeras.

Säkerhetsvästen ska sitta nära kroppen och får inte vara för kort framtill. Framstycket ska täcka både inre organ, bröst, revben och nyckelben med ungefär 3 cm marginal ner från lägsta revben.

 Bakstycket ska täcka hela ryggraden och sluta strax över svanskotan. Den får däremot inte vara så lång att den trycks upp i nacken under ridning.

 En säkerhetsväst ska inte köpas för att växa i. För att den ska skydda dig som ryttare behöver den sitta korrekt alltid, och behöver därför uppdateras i takt med att du eller ditt barn växer.

 Prova din väst både ståendes och sittandes för att säkerhetsställa att den sitter bekvämt och följer riktlinjerna. Tänk också på att det tar ett tag att vänja sig vid västen, den mjukas upp under användning med hjälp av kroppsvärme och rörelse.

 Ridvästen bör ha högsta säkerhetsnivå 3 och vara CE-märkt enligt de senaste kraven från BETA för att ungdomar under 18 år ska kunna tävla i hoppning och fälttävlans terrängprov.

Vi kan inte lova att det finns säkerhetsvästar att låna då det inte är säkert att de passar i storlek till eleverna.  

 

Detta tänker vi på för att öka säkerheten

  • Hästen ska alltid bindas upp i boxen om inte annat står på boxen.
  • Lämna aldrig hästen fastbunden i boxen utan tillsyn.
  • Lämna aldrig kvar något i boxen, såsom grimma, borstar eller annat som kan skada hästen.
  • Barn under 18 år ska alltid bära hjälm i stallet och vid all hästhantering.
  • Man får EJ springa/skrika i stallet.